in

Andrea Komušar… plesačica, Cromaicanz…

Andrea je zaljubljenik u muziku i pokret! Plesačica koja vodi redovne plesne treninge u Zagrebu, organizirala je mnoge plesne edukativne radionice, natjecanja i ostale plesne manifestacije pod projektom Spread The Culture čiji je i suosnivač. Dio je plesne Dancehall skupine Cromaicanz koja se sastoji od 8 žena.

Plesala je za Mineu, prije par godina studirala je geologiju na PMF-u, povremeno daje instrukcije iz matematike, konobarila je, živjela je u Kini, a najviše iskustva, uz ples, ima u organizaciji i prodaji.

Koje su joj želje, planovi, što voli, a što manje, tko su Spidi i Pluton, hoće li proputovati svijet, što ju inspirira te o ostalim spomenutim temama, voljeli bismo znati tijekom vremena detaljnije. Zasada..


Koliko dugo se baviš plesom i koji plesni stil plešeš?

Plešem 15 godina. Tada nisam znala što ja to plešem, ne sjećam se kako se zvao plesni stil, Usher je izbacio ”Yeah”, na što smo plesali, bila sam 7. razred, imala školske nastupe 2 puta godišnje i bilo nam je prekul. U međuvremenu.. najviše čemu sam se posvetila su Hip Hop, Dancehall i određeni Afrički plesovi sve češće. Ponekad plešem i fuziju svog troje. A ponekad se krećem i ne razmišljam, samo plešem. Ovisi gdje, na koju muziku, s kime, kako se osjećam. Volim i stvarati koreografije.
Osim stilova koje najviše plešem, volim ponekad otići i na radionice drugih plesnih stilova ako je nešto što me inspirira, zanima i pomaže u mom plesnom napretku. Ove godine krenula sam na satove plesa u štiklama kod Antonije Šimurine. 

Koju vrstu plesnih treninga vodiš i gdje?

Vodim grupne i privatne treninge Dancehalla u Zagrebu.
U plesnom studiju Station No. 5, koreografkinje Jelene Đukanović, vodimo Sara Šušak i ja. Imam priliku raditi s najbližim prijateljicama čiji sam fan već godinama! 😀
A vlastite plesne Dancehall grupe koje vodimo kao Cromaicanz, vodimo, izmijenjujući se, nas tri članice, Vanna Slaviček, Sara Šušak i ja. Želim spomenuti da sam jako ponosna i sretna jer smo uspjele zaživjeti i još jednu, početnu grupu Dancehall-a i to tijekom ove čudnovate godine.

Tko su Cromaicanz?

Uf kako skratiti ovo..  mogla bih knjigu o nama napisati.

Cromaicanz, plesna familija od 8 žena inspiriranih najviše jamajkanskom Dancehall kulturum i Afričkim kulturama. Postojimo 3 godine i trenutno jedva čekamo da karantena prođe da možemo plesati u dvorani međusobno, s našim grupama i proslaviti naš treći rođendan. Što spremamo, znati ćete sigurno!;) Osim redovnih treninga, organiziramo i plesne radionice edukatora/ica iz Hrvatske i šire i plesne partye u Zagrebu. Imam priliku biti u grupi sa 7 iznimno snažnih, mudrih, humorističnih i kreativnih žena! Sve moćne žene oko mene!

Što je Spread The Culture?

Plesni pokret koji smo pokrenuli prije 5 godina. Dvoje kreativnih kolega i prijatelja, Anis Habibović, Sara Šušak i ja otada smo organizirali nemali broj edukativnih plesnih radionica edukatora/ica iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Francuske, Poljske, Engleske i SAD-a. Par većih i manjih plesnih natjecanja, sudjelovali kao organizatori plesnog djela programa na prvom festivalu tenisica ”Sneakeroom” u Hrvatskoj u suradnji s Noss-om, organizirali plesne partye i nastupe te humanitarnu plesnu inicijativu za žrtve obitelskog nasilja.
Svaki projekt bio je ogromno životno iskustvo! Zahvalna sam što sam bila rame uz rame dvoje prekrasnih, inspirativnih ljudi.

”Širimo svijest, spasimo život”

STC Inicijativa #plesomprotivnasilja koja je nastala tijekom prve karantene radi povećanja učestalosti obiteljskog nasilja, u suradnji sa Zakladom Solidarna i Fondom #spasime. Inicijativu na koju sam i najponosnija, humanitarna akcija ”Širimo svijest, spasimo život”, pokrenuli smo u svrhu osvještavanja borbe protiv nasilja i sakupljanja sredstava za žrtve nasilja. Plesna kultura Hrvatske ujedinila se, brzo reagirala i doprinjela mnogo!

7 facts za kraj! 

Ogroman sam Fan Tupaca i obožavam njegovu poeziju! 

Ne volim rajčicu!

Želja za koju se bojim da se nikako ne će ispuniti je putovanje u svemir!

Kao mala toliko sam bila luda za Britney da sam mislila da i izgledam kao ona! (ljudi koji me ne znaju toliko dugo stat će na ovom ”bila luda za Britney”)

Nikada u životu nisam klizala!

U osnovnoj školi prijavila sam se na Story Super nova Junior sa sestričnom i pjevale smo ”Im Not A Girl, Not Yet A Woman” od Britney! (sve bih dala za tu snimku)

Želim gledati zalazak sunca uz more svaki dan!

Najljepša Ti hvala na vremenu i detaljima! 🙂 Veselim se našem slijedećem razgovoru!