in ,

Kristina Stević – Nail Artist i internacionalna edukatorica

Već više od 14 godina radi i usavršava se kao nail artist. Dolazi nam iz Kragujevca, a sudjelovala je u mnogim međunarodnim natjecanjima nail arta i ekstremnih formi s zapaženim rezultatima. Nakon mnoštva završenih obuka i dobrih rezultata na inozemnim natjecanjima, MN 2016. godine zapazio je njene radove i pozvao je na suradnju.

Te iste godine položila je MN licencu u Mađarskoj i postala edukatorica i ambasadorica za MN Srbija. Do sada je  održala predavanja stotinama polaznika, a prilagodila se i današnjim trendovima te održavala edukacije online na raznim događanjima.

Prije svega… kako si?

Hvala na pitanju, veoma dobro. Trenutno radim na novim programima obuka i još mnogim stvarima za podizanje još višeg stepenika znanja u ovom poslu. Samim tim će moji studenti dobijati još kvalitetnije obuke.

Kako si se odlučila postati nail artist?

Moja veoma dobra drugarica je pre mnogo godina lakirala sebi i meni nokte, zatim sam isto krenula i ja. Ta kreativnost šta sve možeš uraditi na noktima me je privukla. Jer umetnost je ono što je mene uvek zanimalo.

Kada si bila u samom početku, od kuda i od koga si učila?

Hm…sam početak je bio veoma težak. Kada sam ja zakoračila u svet nail artista, tada je bilo veoma teško doći do gelova. Postojao je jedan clear gel, cover gel nije postojao, o gelu za french da ne pričam. French sam radila lakovima. Bila sam samouka, nakon nekoliko godina rada poželela sam da se edukujem i stizala do nekih edukatora-prvih generacija koji i danas rade. Tada nisu želeli da podele svoje znanje. Nakon pet godina rada sam otišla na svoju prvu edukaciju kod Amre Veber , sada i moje prijateljice. Vratila se puna sreće i utisaka, zatim je usledilo još puno edukacija sa njom, nakon toga sa Bojanom K. , Dorom, Edinom, Leonom, Marianna i mnogih drugih. Bilo mi je jako bitno “prikupiti” što više znanja od drugih edukatora kako bih mogla napredovati u svojoj karijeri.

Kako je raditi kao nail arist?

Veoma uzbudljivo, nail industrija veoma brzo „raste“ samim tim mi edukatori
moramo biti ti koji će prvi smisliti neku novinu i tako dizati nail industriju na još
viši stepenik.

Šta bi savjetovala mladim curama koje se žele baviti tom profesijom?

Ovo je veoma kreativan posao i napredovanje bez granica. Tko se pronalazi u ovom poslu neće pogrešiti jer će konstantno uživati u čarima i novinama koje ovaj posao donosi. Budite uporne i pohađajte što više raznih obuka kako bi podigli kvalitet svojih usluga.

Koja je najbolja pohvala koju možeš čuti od klijentice?

Ukoliko me pitate za klijente iz salona, hm… možda kada kažu da nisu imale do sada prirodnije i urednije nokte. Svakako njihovi osmesi nakon tretmana govore više od njih samih.

Ukoliko pitate za studente, njihovo zadovoljstvo sa koliko su znanja izašle nakon obuka. Uvek želim svoje student naučiti nečemu novom kako bi im bio olakšan budući rad s klijentima.

Koliko je potrebno vremena da se postane kvalitetan u poslu?

To zavisi od osobe. Koliko je talentovana i uporna, neke osobe su veoma talentovane ali ne vežbaju i ne postižu dobar rezultat u poslu. I suprotno, one koje nisu talentovane, a uporne i imaju sjajne rezultate. Svakako, godinama rada se postižu sve bolji rezultati i nema granica za jos boljim rezultatima.

Koju tehniku izrade najviše voliš?

Gel tehniku i extremne forme. Volim taj geometrijski deo gde kada završim nokat on je po svim pravilima, tu preciznost forme. Extremne forme mi dopuštaju najveću kreaciju u izradi noktiju.

Vješta si u izradi detalja… koliko je vremena trebalo da dođeš do ovoga nivoa?

Veoma dosta rada i truda. Godinama vežbi, kao sto rekoh geometrija, a ona se teško savladava, ali je po meni ta preciznost koja mene pokreće. Meni je konkretno trebalo oko 8 godina rada i vežbi da dođem do savršenih noktiju i detalja koje radim, ali još uvek radim na tome. Puno pomaže i kvalitetan materijal, zbog toga sam postala ambasador i internacionalni edukator Mystica Nailsa kako bi dokazala koliko se može podići kvalitet usluge odabirom dobrog materijala za rad.

Koje proizvode voliš najviše koristiti?

Mystic Nails ima veoma širok spektar gelova. Teško se odlučujem da se vežem samo za neke od gelova. Ali ću vam reći, da sam napravila kategoriju gelova koje koriste početnici u ovom poslu i oni iskusniji drugu kategoriju. Ja neke proizvode mogu koristiti u salonskom radu, neke u samoj izradi extremnijih noktiju. Sve u zavisnosti sta radim. Volim radit 3d figure s plastelin gelom jer savršen za tu izradu. Izdvojiću trenutno favorite, ali uvek dolaze novi i bolji materijali: Competition cela kolekcija, deluxe clear, bond booster, painting nail art gel.

Da li potražnja za edukacijama u porastu i koliko se mladi interesiraju da uđu u posao?

Da jeste, u velikom porastu je potražnja za obukama. Mlađa populacija je veoma zainteresovana za ovaj posao i veoma sam srećna zbog toga jer u nekima od njih vidim sebe kada sam ja počinjala. Njihovu želju, ambiciju da izgrade sebe do nivoa nekih od svojih favorita među edukatorima.

Kada si se odlučila sudjelovati na natjecanjima u izradi noktiju?

Tadašnja edukatorka Amra me je pitala “Zašto se ne prijavis za takmičenje?” Ja sam odbijala, odnosno nisam želela da se takmičim. Ali nakon više njenih edukacija, kada sam stekla puno znanja poželela sam da probam. Potrudila sam se da moj rad izgleda perfektno do detalja. Tako sam i te prve godine na takmičenju uzela prvo mesto i dosta pohvala. Više inostranih edukatora me je tada spazilo kao i moj rad. Takmičenje i odlični rezultati su bile lestvice koje su me odvele do cilja, a moj cilj je bio raditi za brend kao i edukovati.

Kakva sve iskustva si dobila na natjecanjima?

Ja sam inače takmičar ceo život pa mi to nije ništa strano. Sjajna svakako, puno dobre energije, sjajnih radova. Nekad kada pogledaš zapitaš se da li je ovo moguće da neko napravi. Samim tim i sebi postavljate još više ciljeve za napredovanjem.

Za kraj, što bi preporučila nail artistima koji planiraju sudjelovati na natjecanjima?

Da ukoliko imaju talenta, maštu i dobru podlogu znanja treba to iskoristiti. Onda ćete
znati na kojoj je lestvici vase znanje I nikada ne znate gde ce vas taj rad odvesti.

Kristina Stević održava više od 10 različitih edukacija za početnike i one iskusnije nail artiste koji planiraju sudjelovati na natjecanjima. U Hrvatskoj ih organizira u suradnji s Mystic Nails Hrvatska, a možete rezervirati svoje mjesto na edukacijama na sljedećem linku: https://veliki-odmor.mysticnails.hr/tecaj-za-nokte.html