in

Igor Djuga… Glamur svakodnevica

Igor Djuga poznati je zagrebački modni dizajner. Stil koji se vidi u njegovim kreacijama najbolje bi mogao biti opisan kao glam look inspiriran stilom 80-tim godina, no, ne boji se eksperimentirati i s drugim stilovima, što se vidi u njegovim kolekcijama i kampanjama. Također, nije mu strano ni kreiranje custom made item-a. Njegove haljine vole žene svih dobnih skupina, od teenage-erica do poslovnih žena.

Kako bi doznao više pikantnijih detalja o kretivnom procesu, skorašnjim planovima, te kako je sve počelo, posjetio sam njegov showroom u Draškovićevoj ulici u sklopu hotela Sheraton.

Igore dobro nam došao!

Početkom 2020.-te godine imao sam čast snimati prilog o brandu Identity za jednu TV emisiju. U tvojem showroomu posjetio sam te s Ivom Šarić. Popričali smo o svemu po malo, ali nije bilo dovoljno vremena da bi se dotakli svih tema, pa krenimo redom… 🙂 

Kako je sve počelo?

Mislim da poziv modnog dizajnera pronašao mene, jer sam modu oduvijek osjećao i volio. U jednom trenutku poželio sam kreirati i stvarati male kolekcije, modne priče, raditi prve revije, a onda… onda je već bilo prekasno da bih odustao i krenuo u nešto drugo jer bijega iz mode za mene više nije bilo. Konačnu odluku sam donio dok sam jedno duže boravio u New Yorku.

Kreiranje od nule kompleksan je proces. Gdje nalaziš inspiraciju?

U pravu si, kreiranje je vrlo kompleksan proces, istovremeno i kreativan i izazovan, u isto vrijeme individualan i timski rad. Ono što je najteže to je i najljepše u poslu modnog dizajnera, a to je proces stvaranja, od ideje do realizacije, odabir  materijala, dogovori sa suradnicama, rad na pojedinim modelima i ukupnoj kolekciji.

Energija i interakcija koju stvara proces proizvodnje tijekom kojega odgovarate sebi i kolegama na bezbroj novih pitanja i izazova kako riješiti neki problem je najljepši dio našeg posla, a naravno i najteži. Zadovoljna klijentica, pljesak publike na revijama… to je nagrada i trenutak za koji modni dizajneri žive.

Svjetski trendovi mjenjaju se doslovno preko noći… da li ti puno vremena i energije uzima praćenje istih?

Nije to gubljenje vremena, to je istraživanje i upoznavanje, još jedan kreativan proces tijekom kojega ste u tijeku i trendu.

Tanka je granica između glamuroznog i kiča. Kako povuči granicu?

Velika razlika između glamura u modi i kiča, Glamurozno je ono što je ekstravagantno, istovremeno ženstveno i seksipilno, ali otmjeno i romantično, a kičasto je kad je nešto pretjerano, sladunjavo i nemaštovito, neoriginalno i antipatično. Stila ili imate ili nemate, to je nešto što imate u sebi, to se ne kupuje u supermarketu, a ne možete to ni naučiti. To je dar s kojim se rodite.

Kakav savjet bi dao mladim curama vezano uz dnevni styling?

Uvijek se vodim idejom da žena mora izgledati, na neki način, ’skuplje’ nego što je ustvari plaćena odjeća za svaki pa i dnevni styling. Vrlo je važna kvaliteta materijala, ako je materijal loš i ‘jeftin’ onda je to loša haljina i styling.

Sve što dizajniram je s idejom da se nosi na potpeticama, ali moje su haljine i na dobre martinke jako zanimljive i fashion. Mislim da je pojava Instagrama doprinjela da su naše djevojke i žene danas kreativnije i slobodnije u modnom stilu, bolje su upoznate s trendovima i kvalitetnim modnim dizajnom, posebno na domaćoj sceni.

Za sebe mislim da sam već etabliran na sceni upravo kao trend seter dizajner pa najveći broj mojih klijentica nakon kratkog vremena postaju i moje prijateljice jer se razvije jedan poseban odnos povjerenja i suradnje.

Hvala Ti na vremenu! Uskoro svraćam do tvog showroom-a pa ćeš mi pokazati najnovije kreacije… imamo još puno tema a ovo je tek početak ugodne suradnje 🙂